سفارش تبلیغ
صبا ویژن

بلاگ سامان ۷۲۴

آشنایی با انواع سبک های مختلف معماری ساختمان

 دنیای معماری ساختمان در طول زمان دستخوش تغییرات قابل توجه بسیار زیادی شده است و چهره های زیادی در این زمینه به شهرت دست یافته اند. معماری ساختمان به طور کلی دارای سبک های مختلف زیادی می باشد که هر یک از آن ها دارای ویژگی ها و خصوصیات بارز و مشخص است. هر یک از این سبک ها سازه های مختلف را تحت تاثیر قرار داده اند و از این روست که می توان گفت اهمیت بسیار زیادی دارند و توجه به آن ها امری حیاتی است. در این مقاله قصد داریم تا انواع سبک های معماری ساختمان را از گذشته های دور تا به امروز مورد بررسی قرار دهیم.

 

بررسی سبک های مختلف معماری ساختمان

همانطور که گفتیم معماری ساختمان دارای سبک های مختلف بسیار زیادی می باشد و آشنایی با این سبک های مختلف و شناخت ویژگی های منحصر به فرد هر یک از آن ها این امکان را برای جهانگردان و گردشگران فراهم می آورد تا سازه ها و بناهایی که در طول سفر می بینند را با آگاهی بیشتر مورد تجزیه و تحلیل قرار دهند. در ادامه با ویژگی های منحصر به فرد هر یک از سبک های معماری ساختمان بیشتر آشنا خواهیم شد. در صورتی که به این رشته علاقه مند هستید و دوست دارید اطلاعات جامع و کامل در رابطه با سبک های مختلف کسب نمایید توصیه می کنیم تا پایان ما را همراهی نمایید.

سبک معماری ساختمان گوتیک

گوتیک یکی از انواع سبک های معماری ساختمان می باشد که پس از مدت ها تغییر و پیشرفت اساسی را با خود به همراه آورد. این سبک معماری دستاورد اروپایی ها بود و با استفاده از آن ساختمان ها و بناهای بلند احداث شدند. ویژگی بارز ساختمان های احداث شده با استفاده از این سبک معماری سبکی آن ها می باشد، این ساختمان ها در مقایسه با ساختمان های احداث شده با استفاده از دیگر سبک های معماری بیشتر خودنمایی می کنند. از این سبک معماری ساختمان بیشتر برای ساخت کلیساها بهره گرفته شده است و طاق های نوک تیز به کار رفته در بناها یکی دیگر از ویژگی های بارز این سبک معماری ساختمان محسوب می شود. سبک گوتیک از اواسط قرن 18 تا اواسط قرن 20 احیا شده و با قدرت بیشتری ظاهر شد. امروزه شاهد ساخت سازه هایی با این سبک معماری ساختمان هستیم.

 

نحوه تشخیص سبک معماری گوتیک

سبک گوتیک را می توان با استفاده از ویژگی هایی همچون قوس ها و طاق های نوک تیز، ستون باریک، مناره مارپیچ و ستون اصلی قوسی شکل تشخیص داد.

 

نمونه ساختمان های احداث شده با استفاده از سبک معماری ساختمان گوتیک

  • کلیسای نوتردام پاریس
  • کلیسای وست مینستر در لندن
  • کلیسای جامع کلن در آلمان

 

معماری ساختمان رنسانس

با رعایت قوانین سبک معماری ساختمان کلاسیک یونانی ها در هنر سبک معماری رنسانس به این سبک جانی دوباره بخشید. در معماری ساختمان رنسانس تمامی تناسبات معماری کلاسیک حفظ شده است و تا حد قابل توجهی باعث زیبایی آن شده است و سبک معماری یونانی ها را با توجه به سلیقه زمان خود دستخوش تغییرات قرار داد. سبک رنسانس نسخه ای پیشرفته تر و زیباتر معماری کلاسیک می باشد.

 

ویژگی های بارز سبک رنسانس

از مهمترین ویژگی های این سبک معماری می توان به ستون هایی به شکل معماری کلاسیک و سنگ فرش ها و گنبدهای بهبود یافته نسبت به معماری کلاسیک اشاره کرد.

 

نمونه های سبک معماری رنسانس

  • کلیسای جامع فلورانس و میلان
  • موزه لوور پاریس
  • کلیسای سن پیتر در رم

 

معماری ساختمان سبک باروک

پس از اینکه کلاه گیس های نمایشی و تجملاتی رواج یافتند سبکی از معماری ساختمان ظاهر شد که به طور قابل توجهی روی جنبه های ظاهری و تزیینی بنا متمرکز شده بود. در این دوره بیش از دیگر زمان ها المان های تزیینی بنا کاملا دقیق و با جزئیات استادانه به نما‌یش گذاشته شده بود. دوره اوج این سبک معماری به اواخر قرن 18 میلادی باز می گردد و تمام بناهایی که با استفاده از سبک معماری ساختمان باروک احداث شدند دارای جزئیات بسیار زیاد و پر زرق و برق هستند که چشم هر بیننده ای را به خود خیره می کنند.

 

ویژگی های بارز سبک معماری ساختمان باروک

از مهمترین ویژگی های سبک معماری ساختمان باروک می توان به تزئینات بسیار زیبا و خیره کننده، نقاشی های روی سقف، نور و نورپردازی به شکل نمایشی اشاره کرد.

 

بناهای مشهور به سبک معماری باروک

  • کاخ ورسای در فرانسه
  • فواره تروی در رم
  • کلیسای جامع سنت پل در لندن

معماری نئوکلاسیک

سبک معماری ساختمان نئوکلاسیک سبکی از معماری می باشد که با بخشی از دوره باروک همزمان شده است. این سبک معماری همانند سبک رنسانس از معماری ساختمان کلاسیک یونان و روم پیروی کرده است. نکته مهم در رابطه با سبک نئوکلاسیک این است که در برخی موارد از قوانین و تناسبات معماری کلاسیک بهره برده است و آن ها را با ظاهر اصلی خود به بنایی تازه تبدیل کرده است.

 

ویژگی های بارز سبک معماری نئوکلاسیک

از مهمترین ویژگی های بارز سبک معماری ساختمان نئوکلاسیک می توان به پیروی سختگیرانه ستون ها، سنگفرش ها و گنبدها از معماری اصلی خود اشاره کرد. این ویژگی باعث احداث ساختمان هایی با ظاهری جدیدتر شده است.

 

نمونه های بارز این سبک معماری

  • کاخ سفید در واشنگتن دی سی
  • موزه ارمیتاژ در سن پترزبورگ
  • دروازه برندنبرگ برلین

سبک معماری ساختمان هنر نو

در اواخر قرن نوزده سبک معماری ساختمان هنر نو پدید آمده است و تنها تا اوایل قرن 20 دوام داشت. در این سبک از معماری از اشکال طبیعت و گیاهان ایده گرفته شده است. از ویژگی های بارز این سبک معماری می توان به انحنا و خمیدگی اشاره کرد. در عمر کوتاه این سبک معماری پاریس بیشترین استفاده را از این سبک معماری کرده است.

 

ویژگی های بارز سبک معماری ساختمان هنر نو

از مهم‌ترین ویژگی های بارز سبک معماری هنر نو می توان به خطوط خمیدگی و استفاده تزئینی از اشکال مشابه گیاهان اشاره کرد.

 

بناهای بارز سبک معماری هنر نو

  • موزه اورتا در بروکسل
  • ورودی متروی پاریس
  • ساختمان لاویروت در پاریس

سبک معماری ساختمان آرت دکو

معماری ساختمان سبک آرت دکو در قرن بیستم ظهور یافت و تمامی زرق و برق و شکوه و جلال ساختمان های احداث شده در این قرن به این سبک معماری باز می گردد. اجزا به کار رفته در این سبک معماری بسیار گران قیمت و زیبا هستند و ساختمان های احداث شده با این سبک جذاب تا حدی ساده و بسیار شیک هستند. هزینه بالای این سبک معماری باعث شد در مدت زمان کوتاه کمرنگ شود.

 

ویژگی های بارز سبک معماری آرت دکو

از مهمترین ویژگی های سبک معماری ساختمان آرت دکو می توان به استفاده از کروم در نما، استفاده از نقش های هندسی و رنگ های زنده اشاره کرد.

 

بناهای احداث شده با استفاده از این سبک معماری

  • ساختمان کرایسلر
  • ساختمان امپایر استیت

سبک معماری ساختمان مدرن

سبک معماری ساختمان مدرن یک سبک مینیمالیستی معماری می باشد که روی ظاهر تزئینی ساختمان تاکید خاصی ندارد. سبک معماری مدرن بر پایه طراحی و فرم استوار است که باید تابع عملکرد باشد. در این سبک معماری ساختارها و شکل های مستطیل شکل و مکعبی دیده می شود و یکی از مهمترین ویژگی های این سبک معماری پنجره های بزرگ به کار رفته در آن می باشد.

 

ویژگی های متمایز سبک معماری مدرن

از مهمترین ویژگی های سبک معماری ساختمان مدرن نیز می توان به شکل ساده و بدون تزئینات، ساختار مستطیل شکل و استفاده از ساختار مکعبی اشاره کرد.

 

بناهای متمایز احداث شده با استفاده از این سبک معماری

  • ساختمان شهرداری بوستون
  • باربیکن در لندن
  • فالینگواتر یا خانه آبشار در پنسلیوانیا

 

سبک معماری هایتک

سبک معماری هایتک که نام دیگر آن تکنولوژی پیشرفته می باشد، یکی از سبک های معماری ساختمان می باشد که تمامی تجهیزات و ابزار پیشرفته ای که در گذشته در داخل ساختمان خودنمایی می کردند را بیرون کشیده و آن ها را به بیرون از ساختمان منتقل می کند. در درون سازه های احداث شده با استفاده از این سبک معماری نیز فرم های انعطاف پذیر وجود دارد.

 

ویژگی های بارز سبک معماری ساختمان هایتک

از مهمترین ویژگی های این سبک معماری ساختمان نیز می توان به وجود لوله و دیگر موارد تجهیزاتی در بخش بیرونی ساختمان و نورپردازی زیاد آن اشاره کرد.

 

سازه های بارز احداث شده با استفاده از این سبک معماری

  • مرکز ملی هنر و فرهنگ جرج پمپیدو در پاریس
  • بانک هنک کنگ و شانگهای

معماری ساختمان سبک پست مدرن

سبک پست مدرن یکی از سبک های معماری ساختمان می باشد که تمامی جنبه ها و ابعاد خشک و غیر قابل انعطاف سبک مدرن را تغییر داده است و آن ها را به المان هایی انعطاف پذیر و زیبا تبدیل کرده است. به عقیده برخی از معماران در این سبک معماری ساختمان در برخی موارد از حس طنز و شوخ طبعی بهره گرفته شده است. گاهی اوقات در این سبک معماری نشانه هایی از سبک کلاسیک نیز دیده می شود البته این نشانه ها تا حد قابل توجهی دستخوش تغییرات شده است.

 

مهمترین ویژگی های معماری سبک پست مدرن

از مهمترین ویژگی های معماری ساختمان به سبک پست مدرن می توان به رنگ های شفاف و اشکال عجیب و غیر معمول اشاره کرد. در برخی موارد نیز نشانه های تایید سبک کلاسیک در این سبک معماری مشاهده می شود.

 

سازه های مشهور ساخته شده با استفاده از این سبک معماری

  • ساختمان MI6 در لندن
  • ساختمان پرتلند

معماری ساختمان سبک Neo-Futurism

سبک معماری Neo-Futurism از جدیدترین تکنولوژی ها و ذهن خلاق بهره می گیرد. متریال ها و اجزای مختلف در این سبک معماری طوری در کنار یکدیگر قرار می گیرند که تمامی مرزهای تعریف شده در علم معماری جابجا می شوند. از مهمترین ویژگی های اصلی سبک معماری Neo-Futurism می توان به ساختمان هایی که به طور عجیب پیچ و قوس خورده اند و زاویه ای که ساختمان به آن تکیه کرده است اشاره کرد.

 

مهمترین ویژگی های سبک معماری Neo-Futurism

از مهمترین ویژگی های بارز این سبک معماری ساختمان می توان به اشکال هندسی قطعه قطعه با پیچ های بسیار زیاد و غیر معمول اشاره کرد.

 

سازه های بارز احداث شده با استفاده از این سبک معماری

  • مرکز فرهنگی حیدر علی اف در آذربایجان
  • شهر هنرها و علوم در والنسیا
  • برج The Gherkin در لندن

معماری سبک ساختار شکن

معماران با استفاده از معماری سبک ساختارشکن ساختمان ها را به گونه ای طراحی می کنند که گویی ساختمان در حال ذوب شدن می باشد. در طراحی ساختمان ها به سبک ساختار شکن به شکل موج دار هیچ گونه محدودیتی وجود ندارد. از اجزای مهم این سبک معماری می توان به دیوارهای شیب، سطح کج و المان های کج و شیبدار اشاره کرد. در ساختمان هایی که از این سبک پیروی می کنند هرج و مرج و اشکال عجیب مشاهده می شود که همگی کاملا دقیق و برنامه ریزی شده هستند.

 

ویژگی های مهم و بارز سبک معماری ساختار شکن

از مهمترین ویژگی های این سبک معماری می توان به اشکال سیال با ظاهر عجیب با متریال هایی که بازتاب دهنده نور هستند اشاره کرد.

 

سازه های برجسته احداث شده با استفاده از سبک معماری ساختمان ساختار شکن

  • موزه گوگنهایم بیلبائو
  • موزه فرهنگ پاپ در سیاتل

 

سبک معماری ساختمان روم شرقی

در معماری ساختمان به سبک روم شرقی از موزاییک های براق و گنبدهای فراوان استفاده می شود و اکثر معماران در این سبک تمرکز خود را روی موضوع شگفت زده کردن هنگام پدید آمدن آن ها متمرکز کرده اند. قصرهای سلطنتی ساخته شده با استفاده از این سبک معماری دارای جزئیات خیره کننده و تجملاتی با سقف های بلند و گنبدهای فراوان می باشد. زندگی در این قصرها نشان دهنده قدرت و ثروت پادشاهان ساکن این قصرها می باشد. با استفاده از این سبک معماری ساختمان مسجدها و کلیساهای زیادی احداث شده اند.

 

ویژگی های معماری سبک روم شرقی

از مهمترین ویژگی های این سبک معماری می توان به گنبدهای بسیار زیاد و جزئیات تجملاتی بنا اشاره کرد.

 

سازه های ساخته شده با استفاده از سبک معماری روم شرقی

  • مسجد ایاصوفیه در استانبول
  • کلیسای جامع سینت مارکو در ونیز
  • کلیسای سکره کر در پاریس

 

مطالب بیشتر: